Six Degrees of Self-Delusion: A Micro-Historical Study of the 1942 NSB Yearbook

 Jaargang 38, nr. 2    10 minuten    Door Anne de Klerk, Engels

Een bijzonder jaarboek uit 1942: “This book is not ordinary at all, but the materialisation of some despicable beliefs.”


Anne de Klerk duikt in een jaarboek van de NSB om de ingewikkelde methodes te onthullen die deze organisatie gebruikte om een eigen identiteit te smeden onder haar leden. Door alles te analyseren, van ogenschijnlijk alledaagse theateradvertenties tot openlijk antisemitische cartoons, geeft dit onderzoek een levendig en huiveringwekkend beeld van de interne werking van een werkelijk gevaarlijke groep mensen.

Anne de Klerk is een energieke Research Masterstudent History aan de Universiteit Utrecht. Haar onderzoeksinteresses liggen op het gebied van conflictpolitiek, oorlogsvoering op afstand en militaire geschiedenis. Een (historische) uitdaging gaat ze echter niet uit de weg. Na het afronden van haar studie hoopt ze met onderzoek een maatschappelijke impact te kunnen hebben.

Beeld bovenaan: Omslag van het Nationaal-Socialistisch Jaarboek 1942. Bron: Nat.-Soc. Jrbk.

Lees verder

  • Jelle Hartstra, “De muur van Mussert: omgang met Nederlands dadererfgoed.” Historisch Tijdschrift Aanzet 34, nr. 1 (september 2018): 41-48.
  • Syrinx Fakkeldij, “De NSB was niet antisemitisch en andere moreel onaanvaardbare taboes.” Historisch Tijdschrift Aanzet 26, nr. 2 (juni 2011): 63-65.
  • Hanneke Takken, “I’m Glaube folgen wir! Protestantisme en de ideologie van het nationaal-socialisme.” Historisch Tijdschrift Aanzet 22, nr. 2 (juni 2007): 9-18.

Lees ook