Netflix’ Persuasion, helaas niet zo verleidelijk als verwacht

  Jaargang 38, nr. 1    3 minuten    Door Anne Habes, Nederlands

Recensie van de Netflix serie ‘Persuasion’: “Waarom een klassieker verfilmen als je daarmee het originele sentiment van het boek verwerpt?”


Eerder dit jaar kwam de nieuwste verfilming van Jane Austens boek Persuasion uit. Zoals vaak in Austens verhalen, wordt hierin een gedramatiseerde, diepgaande liefde vol obstakels beschreven. De romantische Anne Elliot (Dakota Johnson) ontmoet na acht lange jaren opnieuw haar jeugdliefde, kapitein Frederick Wenthworth (Cosmo Jarvis). De hereniging verloopt alleen niet zoals Anne altijd over fantaseerde. Met een gebroken hart moet de arme Anne onder ogen zien dat Frederick een diepe wrok koestert nadat ze toegaf aan het advies niet met hem te trouwen. In de ogen van Frederick veranderde Anne daarmee van een respectabele dame in een meisje zonder ruggengraat, en niet de jonge vrouw op wie hij verliefd werd.

Gerecenseerd werk: Carrie Cracknell, Persuasion. MRC, 2022.

Anne Habes begon in 2021 met haar bachelor geschiedenis. Ze is nu een tweedejaars die zich focust op culturele geschiedenis. Anne is geïnteresseerd in erfgoed en hoe een object voor verschillende partijen verschillende betekenissen kan hebben.

Beeld bovenaan: C.E. Brock, dramatische scène uit Persuasion, hoofdstuk 12: ‘The horror of that moment to all who stood around’, 1909. Bron: Wikimedia Commons.

Lees ook