banner on building with the text 'l'action française - vive pétain'

Destroying Democracy: Philippe Pétain and the Vichy Alternative to the French Republic

 Jaargang 38, nr. 1    10 minuten    Door Jelle Lammert van Bueren, Engels

De methoden en redenen van Vichy-leider Philippe Pétain om zich af te zetten tegen de democratie: “During World War II, the democratic institutions of the French Republic were actively destroyed.”


In dit artikel onderzoekt Jelle Lammerts van Bueren hoe en waarom Philippe Pétain in opstand kwam tegen de democratische instellingen van de Derde Franse Republiek tijdens de regeringsjaren van het Vichy-regime (1940-1944). Hij doet dit door het analyseren van Pétain’s radiotoespraken en de antidemocratische wetten die zijn regime implementeerde. Een algemene vernietiging van de democratie werd in Frankrijk echter nooit bereikt.

Jelle Lammerts van Bueren is Research Master student Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Université Paris 1 Panthéon-Sorbonne. Zijn onderzoek richt zich op de naoorlogse democratiseringsprocessen in West-Europa. Bovendien is hij geïnteresseerd in de Franse binnenlandse politiek van de twintigste en eenentwintigste eeuw.

Beeld bovenaan: Pro-Pétain slogan opgehangen aan het hoofdkwartier van de Action Française in Lyon, 1940. Bron: PierreConan via Wikimedia Commons.

Lees verder

Lees ook