Podcast

Studio ’82 Historische Podcast Aanzet is de podcast van het populairwetenschappelijke Historisch Tijdschrift Aanzet. Nu kun je naast onze artikelen ook genieten van een gesproken interview, te beluisteren via Spotify! Gemaakt voor en door studenten.

Aflevering 3 – Zwitserse neutraliteit: Verleden, Heden en Toekomst? Geschiedkundige Liliane Stadler over neutraliteit in multilaterale diplomatie

In deze laatste aflevering van het eerste seizoen van Studio ’82 interviewen we dr. Liliane Stadler, expert op het gebied van Zwitsers buitenlands beleid, specifiek tijdens de late Koude Oorlog. We bespreken onder andere haar nieuwe boek, de geschiedenis van de neutraliteit in Zwitserland, de rol van Zwitserland tijdens de Sovjetinvasie in Afghanistan en de toekomst van de internationale betrekkingen van Zwitserland in een gepolariseerde wereld.

Over de spreker

Dr. Liliane Stadler is auteur en historicus. Haar onderzoek richt zich voornamelijk op internationale betrekkingen en neutrale staten aan het eind van de 20e eeuw. Ze is gespecialiseerd in het Zwitsers buitenlands beleid tijdens de laatste decennia van de Koude Oorlog en heeft onlangs haar eerste boek gepubliceerd over de Zwitserse bemiddelingsrol tijdens de oorlog in Afghanistan. Momenteel doceert ze Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de afdeling Geschiedenis en Kunstgeschiedenis van de Universiteit Utrecht.

De makers

Thomas Rademaker is momenteel eerstejaars geschiedenisstudent. Hij is vooral geïnteresseerd in politieke en militaire geschiedenis van zowel de oudheid als eigentijdse geschiedenis. Thomas is sinds dit jaar redacteur bij historisch tijdschrift Aanzet en is daarnaast ook podcastmaker voor Studio ’82.

Mika Feldman is momenteel eerstejaars geschiedenisstudent. Haar interesses liggen zowel bij culturele geschiedenis als politiek-militaire geschiedenis van de moderne tijd. Mika is sinds dit jaar vormgever bij historisch tijdschrift Aanzet en is daarnaast ook podcastmaker voor Studio ’82.