Podcast

Studio ’82 Historische Podcast Aanzet is de podcast van het populairwetenschappelijke Historisch Tijdschrift Aanzet. Nu kun je naast onze artikelen ook genieten van een gesproken interview, te beluisteren via Spotify! Gemaakt voor en door studenten.

Aflevering 1 – Europese veiligheid in gevaar?

Prof. dr. Beatrice de Graaf over veiligheid en wereldorde: opgelaaide conflicten aan de grenzen van Europa

Aanzet interviewt terrorisme expert prof. dr. Beatrice de Graaf over de recent opgelaaide conflicten aan de grenzen van Europa. De oorlog in Oekraïne, Gaza en Nagorno-Karabach zetten druk op de bestaande wereldorde, alsook het veiligheidsgevoel in Europa. Zijn we in een nieuwe Koude Oorlog beland? Hoe terecht is de vrees op een nieuwe wereldoorlog onder studenten? Wat is het verschil tussen de generaties? De Graaf neemt ons mee door de geschiedenis van oorlog en angst, om daarna in te zoomen op terreur en de rol van diplomatie vandaag de dag. Luister mee!

Over de spreker

Prof. dr. Beatrice de Graaf is hoogleraar in de geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan Universiteit Utrecht en is gespecialiseerd in terrorisme en veiligheid. Veelvuldig brengt ze in programma’s als Nieuwsuur en Op1 het academische debat naar een groot publiek. Daarnaast is ze auteur van vele boeken over politieke geschiedenis en terrorisme, waaronder haar bekendste boek Tegen de Terreur: Hoe Europa veilig werd na Napoleon.

Over de makers

Boris Wesseldijk (21) is de Commissaris Extern van de Utrechtse Historische Studentenkring (UHSK). Vorig jaar was hij secretaris bij de redactie van De Aanzet. Dit jaar gaat hij een nieuw avontuur aan met de podcast Studio ’82. Boris is derdejaars student Geschiedenis en heeft de specialisatie ‘Politieke strijd in modern Europa’ gevolgd. Ideeëngeschiedenis en haar politieke gevolgen binnen de overheid behoren tot zijn belangrijkste interesses. Dit is de reden dat hij momenteel ook de minor Bestuurs- en organisatiewetenschap (B&O) volgt.

Amber Verspui (21) is momenteel vierdejaars geschiedenisstudent. Binnen de opleiding ligt haar passie bij sociaaleconomische geschiedenis. In het bijzonder: onderzoek naar de verzorgingsstaat en de geschiedenis van het economisch denken. Naast haar opleiding probeert ze via extracurriculaire activiteiten de geschiedenis te verbinden met de actualiteit. Als voormalig bestuurslid van de UHSK organiseerde ze verschillende lezingen en als huidig student-assistent bij de groep Economische en sociale geschiedenis is ze ook bezig met verschillende projecten. Bovendien werkt ze aan de historische podcast van De Aanzet, Studio ’82, waar ze zich nu vol enthousiasme voor inzet.