Alexander de Grote schurk?: De rechtmatigheid van de verwoesting van Thebe en Persepolis door Alexander II van Macedonië volgens nomos

 Jaargang 38, nr. 3    10 minuten    Door Niels de Jager, Nederlands

Oorlogsmisdadiger of toch een held? “Bij de Grieken heerste een alles-of-nietsmentaliteit.”


We hebben allemaal de heldenverhalen over Alexander de Grote gelezen, gezien of beluisterd. De representatie van deze Macedonische koning is over het algemeen positief en stelt hem voor als een redder. De vraag is of hij voor iedereen een rechtvaardige redder was. In dit artikel kijkt Niels de Jager naar de donkere kant van Alexanders triomfantelijke verovering. Hij doet dit door de nomos, het klassieke Griekse recht, onder de loep te nemen. Overtrad Alexander het oorlogsrecht toen hij op weg ging naar de overwinning? Was hij niet de held, maar de schurk?

Niels de Jager heeft een oneindige passie voor de Oudheid, met name de ontwikkeling van oorlogsvoering. Het heeft even geduurd voordat hij deze interesse had ontdekt, via het mbo- en hbo-onderwijs voelde hij zich uiteindelijk als een vis in het water in het academische geschiedenisonderwijs. Ook staat Niels met veel plezier voor de klas als geschiedenisdocent in het voortgezet onderwijs.

Beeld bovenaan: Ruïnes van het door Alexander verwoeste Persepolis. Bron: Alborzagros via Wikimedia Commons.

Lees verder

Lees ook