De VS schuldig aan genocide: Het Russelltribunaal (1966) en de paradigmaverschuiving van Oost-West naar Noord-Zuid

 Jaargang 38, nr. 3    10 minuten    Door Louisa Rietveld, Nederlands

Een filosofisch tribunaal voor de Verenigde Staten: “Zo werd Amerika vrijgepleit van mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden.”


‘De genocidale intentie is impliciet. […] We hoeven dit spelletje psychologische verstoppertje niet te spelen,’ zei filosoof Jean-Paul Sartre tijdens het Russelltribunaal in 1966. In dit tribunaal, geleid door filosoof Bertrand Russell, werden de Verenigde Staten veroordeeld voor genocide in de Vietnamoorlog. Het Russelltribunaal toonde een belangrijke mondiale ontwikkeling die door de Koude Oorlog vaak naar de achtergrond werd gedrongen: een bloedige postkoloniale strijd. Door de stempel van genocide te drukken op de militaire acties van de VS werden ze gelijkgesteld aan de nazi’s en de Holocaust. Een genocidale drift, voortkomend uit wijdverspreid racisme, is niet alleen toe te schrijven aan de Nazi’s in de Tweede Wereldoorlog: volgens het tribunaal bewandelden de VS dus hetzelfde pad in Vietnam.

Louisa Rietveld studeert Geschiedenis en Liberal Arts and Sciences aan Universiteit Utrecht. Ze is vooral geïnteresseerd in feminisme, kunstgeschiedenis, internationale betrekkingen en sociale psychologie. Ze werkt nu als archiefassistent van prof. dr. Rosi Braidotti.

Beeld bovenaan: Een onderzoek tijdens het Russelltribunaal, 1966. Bron: Wikimedia Commons.

Lees ook