De ontkerstening tijdens de Franse Revolutie

 Jaargang 38, nr. 2    10 minuten    Door Boris Wesseldijk, Nederlands

Filosofie in plaats van katholicisme: “De civiele religie was een soort imitatie van het christelijke geloof en moest dienen als zijn vervanger.”


Aan het begin van de Franse Revolutie zou het ondenkbaar zijn geweest om het christelijk geloof te vervangen. Tijdens een periode van onrust en radicaal verzet tegen edelen en geestelijken werd de filosofie geïntroduceerd om een Franse samenleving zonder katholicisme te creëren. Dit artikel toont de marxistische en politieke interpretatie (gegeven door Theda Skocpol) van het bewegende proces van ontkerstening. De conclusie bevat de tegenovergestelde perceptie van de reeks gebeurtenissen en de resultaten van dit revolutionaire fenomeen zullen worden behandeld. Frankrijk heeft vandaag de dag immers een einde gemaakt aan de katholieke overheersing in zijn staatsstructuur. Wat waren de oorzaken van deze onstuimige gebeurtenissen?

Boris Wesseldijk is tweedejaarsstudent Geschiedenis en volgt de specialisatie ‘Politiek Conflict in Modern Europa’. Zijn interesse gaat uit naar ideologische geschiedenis en de praktische resultaten daarvan in bureaucratische overheidsorganen. Dit is ook de reden waarom Boris momenteel de minor Bestuurskunde (B&O) volgt.

Beeld bovenaan: Op 8 juni 1794 werd een feest gehouden ter ere van de cult der superieure wezen. Parijs, Champ-de-Mars. Bron: Wikimedia Commons.

Lees verder

  • Alexander van den Berg, “Geen revolutie na Robespierre: De consolidatie van de Terreur na de Thermidoriaanse reactie.” Historisch Tijdschrift Aanzet 31, nr. 3 (mei 2016): 21-29.
  • Daan Olthoff, “Fan van de revolutie, dus ‘persona non grata’: Helen Maria Williams in revolutionair Frankrijk.” Historisch Tijdschrift Aanzet 31, nr. 2 (februari 2016): 31-39.

Lees ook