Excuses zijn géén ‘box to be ticked’: een blik op Canada’s spijtbetuiging voor de betrokkenheid bij het Indian residential school system

 Jaargang 39, nr. 1   
 10 minuten    Door Danthe Franken, Nederlands

Een blik op Canada’s omgang met het trauma van het Indian residential school system.


In 2021 bood Justin Trudeau zijn excuses aan voor de slechte behandeling van de inheemse bevolking door de Canadese regering. Tussen 1883 en 1996 werden ongeveer 150.000 inheemse kinderen tegen hun wil meegenomen om te worden ‘gerehabiliteerd’ in residentiële scholen. In dit artikel onderzoekt Danthe Franken hoe deze verontschuldigingen verbonden zijn met ‘difficult heritage’ en of deze gezien kunnen worden als oprechte verontschuldigingen. Ze gebruikt blogposts geschreven door inheemse inwoners om Trudeau’s verontschuldigingen te beoordelen.

Danthe Franken voltooide haar bachelor Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht in 2023. Ze richt zich vooral op het plaatsen van actuele onderwerpen in een cultuurhistorisch perspectief, wat volgens haar ontzettend waardevol kan zijn voor het begrijpen van onze huidige samenleving. Zonder het verleden is er immers geen heden.

Beeld bovenaan: Kent Monkman, The Scream, 2016. Bron: WikiArt