De legitimiteit van de schaduwstaat: hoe individualiserend beleid de drugscriminaliteit een kans gaf

 Jaargang 39, nr. 1   
 10 minuten    Door Emma Tiggelaar, Nederlands

Bij het Nederlandse beleid van de afgelopen dertig jaar lag de focus op individualisering, waardoor er ruimte is gekomen voor drugscriminelen om bepaalde overheidstaken op zich te nemen. In de staat ontwikkelde een schaduwstaat.


Hoe heeft de georganiseerde misdaad ons dagelijks leven zo kunnen infiltreren? In dit artikel onderzoekt Emma Tiggelaar de ontwikkeling van de zogenaamde ‘schaduwstaat’ en de effecten ervan op de samenleving. Door het interviewen van hulpverleners, het bekijken van nationaal economisch en drugsgerelateerd beleid en het toepassen van de theorie van politicoloog Joseph Nye over soft, hard en smart power, onderzoekt de auteur de afnemende legitimiteit van de Nederlandse overheid.

Emma Tiggelaar is bachelorstudent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht. Ze heeft een brede interesse, variërend van het strafrechtelijk systeem tot politieke geschiedenis en geheime diensten in de vroegmoderne tijd. Momenteel studeert ze ook Forensic Science (MSc) aan de Universiteit van Amsterdam.

Beeld bovenaan: A. J. Van Dongen, afbeelding van enkele bezoekers van het inloophuis voor drugsverslaafden in het kantoor- en winkelcentrum Hoog Catharijne te Utrecht, 1992. Bron: Het Utrechts Archief