Het Windrushschandaal: zweven tussen grenzen

 Jaargang 38, nr. 1    10 minuten    Door Rémon Masselink, Nederlands

De achtergrond van het Windrush schandaal, de grootschalige deportatie van Britse burgers: “Grenzen ontstonden wegens de wens om bepaalde etniciteiten uit te sluiten.”


Amper vijf jaar geleden heeft de regering van het Verenigd Koninkrijk tientallen Britse onderdanen ten onrechte vastgehouden en gedeporteerd. Deze crisis staat bekend als het ‘Windrushschandaal’, genoemd naar het schip waarmee een van de eerste groepen West-Indische immigranten aankwam. Rémon Masselink onderzoekt de historische context ervan om deze vijandige omgeving beter te begrijpen. Hij doet dit door terug te gaan naar het ontstaan van nationale grenzen, het immigratiebeleid van de twintigste eeuw en het ‘everyday bordering’ van nu. Hij concludeert dat Windrush het resultaat is van een westers en blank superioriteitsgevoel.

Rémon Masselink is derdejaarsstudent geschiedenis aan Universiteit Utrecht, met de specialisatie Globalisering en Wereldorde. Door zich te richten op grenzen, racisme en migratie in de lange negentiende eeuw wil hij de gevolgen van het westerse imperialisme voor de moderne samenleving tonen. Daarnaast heeft hij de minor Conflict Studies gevolgd.

Beeld bovenaan: Foto van HMT Empire Windrush. Royal Navy officiële fotograaf. Bron: Imperial War Museum, non-commercial use.

Lees verder

  • Robin Schurink, “It is the colour problem that has come to Britain’: The Underlying Causes of the 1962 Commonwealth Immigrants Act.’ Historisch Tijdschrift Aanzet 36, nr. 3 (november 2021): 32-39.
  • Franca Haug, ‘The first Krauts in America: Situation and Perception of German Settlers in seventeenth- and eighteenth-century North America.’ Historisch Tijdschrift Aanzet 37, nr. 2 (juni 2022): 8-16.
  • Remy Balistreri, ‘Exodus.’ Historisch Tijdschrift Aanzet 31, nr. 1 (november 2015): 31-32.

Lees ook